EtusivuArtikkelitTunneyhteys ja luottamus

Tunneyhteys ja luottamus

Ihmisten välisellä tunneyhteydellä tarkoitetaan luottamusta ja harmoniaa ihmisten välillä. Tunneyhteys auttaa tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja helpottaa luottamuksellisen tunteen rakentamista sinun ja toisen ihmisen välille. Luottamus on kaiken kommunikoinnin perusta. Avain tähän on vähentää erilaisuutta ja lisätä samankaltaisuutta, kuitenkin ollen oma itsensä.

Ihmiset pitävät yleensä samanlaisista ihmisistä, kuin itse ovat. Osan näistä samankaltaisuuksista viestitämme ja vastaanotamme tietoisesti ja ne ovat usein hyvin ilmeisiä. Näitä voivat olla esim. yhteiset harrastukset, arvot, työpaikka ja –tehtävät, pukeutuminen jne. Oletko joskus tavannut ihmisen, jonka kanssa tuntui heti, että olette tunteneet aina? Usein tunneyhteys syntyy tiedostamatta, hienoa on, että tämä taito on opittavissa.

Hyvä tapa alkaa tietoisesti rakentamaan tunneyhteyttä on fysiologian avulla. Tunneyhteyttä voidaan rakentaa esim. hengityksen, liikkeen ja vartalon asentojen avulla, pyrkimällä löytämään samankaltaisuutta, kuitenkin matkimatta.

 

Kokeile:

Istu tai seiso toisen ihmisen kanssa hieman vastakkain, keskity toisen ihmisen hengitykseen ja pyri löytämään sama hengityksen rytmi (voit tarkkailla rintakehää tai hartioita). Tarkoituksena ei ole olla aivan täysin samanlainen, kuin toinen vaan löytää samankaltaisuutta. Eli voit hieman hidastaa tai nopeuttaa omaa hengityksen rytmiä päästäksesi lähemmäksi toisen hengitystä. Tunnustele, millaisia tuntemuksia huomaat itsessäsi?

Anna itsellesi lupa rentoutua ja tuntea toisen ihmisen ”vetovoima”. Se voi tuntua lämpimänä tunteena kehossa, eräänlaisena imuna toista kohti. Samalla kun haet yhteyttä, tulee sinun myös uskaltaa ”antautua” yhteiseen tuntemukseen. Silloin olet oikeasti läsnä ja hetkessä yhdessä toisen kanssa.

Bonus: Kokeile tunneyhteyden luomista (hae samankaltaista hengityksen rytmiä) myös töissä, esim. kokouksen aluksi, haastavassa asiakastilanteessa tai työkaverin kanssa. Kun löydät yhteyden toiseen ihmiseen, on sinun helpompi myös ymmärtää ja keskustella heidän kanssaan.